De Twentsche Landbouw Maatschappij, waar Countus later uit zal voortvloeien, wordt opgericht en vestigt zich in Enschede. De belangrijkste activiteit van deze maatschappij? Het organiseren van tentoonstellingen en de keuringen van vee, land- en tuinbouwproducten. De eerste voorzitter van de Twentsche Landbouw Maatschappij was G.W. Stroink.
100 jaar Countus
Countus Groep bestaat 100 jaar! Een jubileum waar we graag uitgebreid bij stilstaan. Want wat hebben we met elkaar mooie momenten gedeeld en mijlpalen bereikt. Indruk krijgen? Bekijk de hoogtepunten van 100 jaar Countus hieronder.
De naam Twentsche Landbouw Maatschappij wordt omgedoopt tot Overijsselsche Landbouw Maatschappij (OLM). In plaats van alleen Twente, wordt nu de hele provincie Overijssel bediend. De OLM richt zich vanaf nu bovendien op een extra activiteit: het bevorderen van landbouwonderwijs.
In het Landbouwhuis aan de Burgemeester van Royensingel worden aan de OLM-vereniging gelieerde instellingen gevestigd. Denk aan de Commissie Landbouwonderwijs, de Controledienst der OLM en later de Herverzekeringsmaatschappij en Het Boekhoudbureau. Het Boekhoudbureau wordt vele jaren later omgedoopt tot Countus.
De OLM richt Het Boekhoudbureau (later: Countus) op. Dit gebeurt onder vurige aansporing van secretaris S.L. Louwes. In een belangrijk landbouwblad hield hij een vlammend betoog over waarom boekhouden zo belangrijk is.
"Meer en meer zal in de toekomst blijken dat landbouwers op hun post moeten zijn om hun plaats in de maatschappij te verdedigen. Dat kan niet gebeuren met schoone redenering noch met geklaag, daarvoor moeten we met cijfers komen."
Tijdens de oorlog verplichtte de Duitse bezetter deelname aan de opgerichte Nederlandsche Landstand, om meer controle over boerenorganisaties te krijgen. De Nederlandse Landstand werd aangevoerd door Evert Roskam die ook de NSB-boerenorganisatie Boerenfront leidde. Deelname werd door het bestuur van OLM geweigerd. Daardoor werden de organisaties die onder de OLM vielen, losgekoppeld en gingen deze tijdelijk zelfstandig verder.
Het Boekhoudbureau ging verder onder de technische leiders E.J. Bosch en G.J. Dunnink. Het Boekhoudbureau verliet het Landbouwhuis aan de Burgemeester van Royensingel en nam intrek in een pand aan de Badhuiswal, nog steeds in Zwolle.
Het Boekhoudbureau keert terug naar moedermaatschappij OLM aan de Burgemeester van Royensingel. Inmiddels werken er bij Het Boekhoudbureau 47 personeelsleden. Na de oorlog sluiten behalve boerenbedrijven ook steeds meer andere klanten zich aan bij Het Boekhoudbureau. Sindsdien wordt er niet meer gesproken over deelnemers, maar over cliënten.
"De huisvesting was allerbelabberdst. Spreekkamers waren er niet. Cliënten moesten geholpen worden aan de bureaus, hetgeen tot fluisteren aanleiding gaf."
Het Boekhoudbureau Zwolle verhuist naar een bijgebouw in het Landbouwhuis aan de Burgemeester van Royensingel. De verhuizing naar het bijgebouw gaf de boekhouders en hun klanten de privacy die ze nodig hadden.
Aanstelling van H.E. Huiskamp als algemeen directeur van Het Boekhoudbureau.
De Commissaris van de Koningin O.F.A.H. van Nispen tot Pannerden opent het nieuwe Landbouwhuis aan Groot Wezenland.
Het Boekhoudbureau van de OLM wordt officieel hernoemd en afgesplitst. Het gaat verder als stichting Accountants- en Belastingadviesbureau OLM, afgekort: Accountantsbureau OLM.
Prins Bernhard opent het nieuwe Landbouwhuis aan de Dokter Stolteweg.
Jan Teeselink wordt aangesteld als algemeen directeur van Accountantsbureau OLM en Aart Steenhoek als directeur Accountancy en Fiscale Advisering.
Peter van de Streek wordt, naast algemeen directeur Jan Teeselink, lid van de algemene directie van OLM Accountants en Belastingadviseurs.
Subvention wordt opgericht en onderdeel van de Countus Groep. Frank Waleczek en Ivo Haarman starten het bedrijf om ondernemers te helpen subsidiemogelijkheden maximaal te benutten.
OLM Accountants en Belastingadviseurs fuseert met Accountants- en Belastingadviesbureau Flevoland. Ook gaat Accountantsbureau OLM voortaan door het leven als Countus Accountants + Adviseurs B.V., de naam die we tot op heden dragen.
Subvention richt een aparte bv op voor een bredere dienstverlening op het gebied van verduurzaming: Zienergie. De directeur van Zienergie is Bernhard Scholing. Als adviesbureau helpt Zienergie om klanten verantwoorde keuzes voor de toekomst te laten maken.
Jan Teeselink neemt afscheid als algemeen directeur en Kees Meijer wordt aangesteld als nieuwe directeur van Countus.
Bob Seemann wordt benoemd als algemeen directeur bij Countus.
WeCapital wordt opgericht als onderdeel van de Countus Groep. De specialisten van WeCapital begeleiden en adviseren ondernemers die willen groeien en investeren en daar financiering voor nodig hebben.
De Omgevingsadviseurs wordt opgericht. Binnen Countus was De Omgevingsadviseurs eerst actief als Expertiseteam Ruimtelijke Ordening en Milieu. In 2019 gaat De Omgevingsadviseurs verder als gespecialiseerd adviesbureau op het gebied van ruimtelijke ontwikkeling en milieu.
Spoar wordt een eigen merk binnen Countus. Van 2017 tot nu werden de werkzaamheden van Spoar vertegenwoordigd door Expertiseteam Agro van Countus. De experts van Spoar helpen mensen, professionals én teams groeien met coaching en begeleiding.
Dijan Bruins wordt benoemd tot lid van de Raad van Bestuur van de Countus Groep. Samen met Bob Seemann, voorzitter van de RvB, zal Dijan het succes van de organisatie als fullservice accountants- en adviesorganisatie verder uitbouwen. Bob en Dijan vormen vanaf dit moment samen de Raad van Bestuur van Countus Groep.
“Vooral de persoonlijke ontwikkeling van onze medewerkers houdt mij bezig. Hoe werken we als team samen om het beste voor de klant te bereiken? Wat vraagt de markt en hoe blijven we met zijn allen aantrekkelijk voor onze klanten? Als ieder individu in de organisatie tevreden is en zichzelf ontwikkelt, komt de klanttevredenheid en groei vanzelf.”
Een nieuwe directie van Countus Accountants + Adviseurs wordt benoemd. Henk Lassche, Martijn Strating en Alies van Veelen-Visscher vormen de directie vanaf 2021. Henk, Martijn en Alies delen de passie om Countus naar een volgende stap in haar ontwikkeling te begeleiden.
Het hoofdkantoor van Countus in Zwolle wordt feestelijk heropend door Peter Snijders, burgemeester van Zwolle. Klanten en relaties konden tijdens deze dag het vernieuwde pand bezoeken en genieten van een walking dinner en optredens. Het vernieuwde pand heeft een open en transparante sfeer, met een efficiëntere indeling en diversiteit in ruime werkplekken en fijne overlegruimtes.
Het merk Klaart wordt opgericht binnen de Countus Groep. De specialisten van Klaart hebben jarenlange ervaring én de drive om ondernemers bij te staan bij uitdagende vraagstukken. Zij staan naast ondernemers in spannende, roerige of zware tijden.
De Systeemadviseurs wordt opgericht en onderdeel van de Countus Groep. De Systeemadviseurs zorgt ervoor dat ondernemers zicht krijgen op cijfers en grip op processen.
Dit jaar bestaan we 100 jaar en daar zijn we ontzettend trots op! We vieren ons jubileum dan ook groots. Met BBQ's en lunches voor klanten op onze Countus-vestigingen bijvoorbeeld. En ook onze medewerkers zetten we graag in het zonnetje. Zo staat er voor ieder team een teamtweedaagse op de planning en kijken we uit naar een groot feest in het najaar.
Widgets onder timeline